top of page
חיפוש
  • תמונת הסופר/תבת7

שלוש-ארבע לעבודה, אבל לא הכול אחת-שתיים

עודכן: 13 בדצמ׳ 2022

(או: ארבע מחשבות על עסקים חדשים)



מחשבה ראשונה: אל תחפשו להמציא את הגלגל. חפשו גלגל קיים, ותשפרו אותו!


הרבה אנשים חושבים על הקמת עסק חדש, אבל רק לחלק קטן מהם יש רעיון חדשני ומשנה מציאות. רוב העסקים החדשים פשוט נכנסים ל"נישה" קיימת ומנסים למצוא את הנתח שלהם בתוכה, על ידי הצעת מוצר או שירות בעלי יתרונות יחסיים מול המתחרים. יכולות להיות סיבות שונות ליציאה לעצמאות ולהקמת עסק: תחושת החופש והגמישות שקוסמת לרבים, העייפות מהפוליטיקה השוחקת של ארגונים גדולים אחרי שנות עבודה רבות, השאיפה למימוש עצמי, הסיכוי להרוויח יותר כסף, או פשוט הרצון לחולל שינוי בחיים. ועדיין, רבים נרתעים מהצעד הזה בשל החשש שעליהם להמציא משהו שלא קיים, ואם זה לא יעבוד בדיוק לפי התוכניות – אזי כגודל הציפיות כך יהיה גודל האכזבה. כאן חשוב לומר שלהקמת עסק יש זכות קיום גם אם אין לכם רעיון שהוא "וואו" מטורף. בוער לכם מבפנים לצאת לעצמאות? במקום לחכות לרעיון מקורי שפתאום יופיע – חפשו באופן שיטתי רעיון שקיים, שמדבר אליכם ושאתם יכולים לבצע אותו טוב יותר או מדויק יותר מאחרים. מקום שיבטא את היכולות שלכם, את היתרון היחסי ואת הערך המוסף שאתם יכולים להביא, שמשלב בין הכישרונות, הידע והניסיון שרכשתם, וחשוב לא פחות – כזה שמתאים לאישיות שלכם. ובכל מקרה, קחו בחשבון שעליכם לשווק את הרעיון שלכם, בין אם הוא מקורי לגמרי ובין אם שדרוג של "גלגל" קיים.

אם בחרתם בכיוון הנכון לכם, ואתם באמת מחוברים אליו ברמה האישית, זו התחלה טובה לפעילות השיווקית העתידית – כי בסוף, האמונה שלכם במוצר או בשירות היא בסיס אמיתי ואותנטי לשיווק מוצלח בהמשך.


מחשבה שנייה: כִתבו את עצמכם, שחור על גבי לבן, ותראו שהכול מתבהר ומתחדד.


פנקס ועט כמו פעם, קובץ במחשב, או פתק בסלולרי – לא משנה איך תעשו זאת, העיקר שתתרגלו לכתוב את עצמכם. כלומר: הכול. כל מה שקשור לעסק שלכם, לחלומות ולשאיפות, לציפיות האישיות והמקצועיות, לרעיונות חדשים שתרצו יום אחד לפתח. בעסק קטן, שרק קם או צומח, אתם מרכז הידע היחיד – ויש לכם אחריות לשמר כל רעיון וכל מחשבה שיוכלו לסייע לכם בעתיד.

מעבר לכך, בתהליך הקמה או פיתוח של עסק, עצם הכתיבה עושה לנו סדר במחשבות, עוזרת לארגן אותן בצורה מתודית, יוצרת בהירות, ומציבה מול עינינו מעין מראה שמשקפת לנו את מה שחשוב כדי שבהמשך נוכל לתרגם זאת לאסטרטגיה, לתוכנית שיווק ולתוכנית עבודה. כי "חזון" זה לא מילה גדולה ששמורה רק לארגוני ענק – כל עסק צריך כזה!

במיוחד בשלב של הקמת העסק או בתחילת דרכו – לפני כל פעולה שתעשו, שבו עם עצמכם וכִתבו את מה שאתם אוהבים לעשות, את מה שאתם טובים בו, את מה שאתם ממש לא אוהבים לעשות, ובקטגוריה האחרונה את מה שאתם ממש לא יודעים לעשות. הכוונה אינה לכך שאתם לא יודעים להכין חביתה מושלמת, אלא לאותם דברים הקשורים לעולם העבודה. למשל, מי שממש טוב בארגון ובתפעול, יכול להיות שיתאים לו להקים עסק שעוסק בניהול אדמיניסטרטיבי. מי שפחות אוהב להיפגש עם אנשים, יכול להיות שיתאים לו עסק הפועל מהבית ומתקשר דיגיטלית מול לקוחות. ומי שסם החיים שלו הוא דווקא לפגוש אנשים, וכמה שיותר – ממש מתאים לו עסק שפוגש לקוחות פנים אל פנים כשגרת עבודה יום-יומית. כתיבה מהסוג הזה מחדדת הכול ומכינה את הקרקע לתהליך ההכרה שלכם בתוכן האמיתי, שבאמצעותו תוכלו לשווק את העסק.

אתם לא צריכים לדעת לכתוב, או להתעכב על ניסוח – כל כתיבה מכל סוג תהווה עבורכם את הבסיס האותנטי והעמוק, כזה שיאפשר לשיווק שלכם להסתמך על תכנים שייצגו היטב את מי שאתם ואת היתרון הייחודי של העסק שלכם. והרי בטוח שיש כזה!



מחשבה שלישית: קִראו והשכילו, כי הקלישאה נכונה: ידע הוא כוח.


גם אם אתם יודעים בדיוק איזה עסק אתם הולכים להקים, גם אם הכול נראה לכם ברור ואין לכם זמן וסבלנות להתעכב בדרך – השקיעו זמן בלמידה יסודית של העולם המקצועי שבתוכו העסק שלכם יפעל. בלי לצנן את ההתלהבות של ההקמה, זכרו שאף עסק לא עובד בחלל ריק, ויש גורמים רבים שישפיעו על תפקודו ועל הצלחתו. חלק משמעותי מהם קשור להבנה שיש עולם שלב מסביב, וחשוב ללמוד אותו. אתם לא צריכים להיות מתכנני אסטרטגיה או תחקירנים: פשוט השתדלו ללמוד כמה שאפשר מהמידע העצום שמצוי ברשת, ולאסוף לעצמכם תובנות ומסקנות. בדקו מה אחרים מציעים, איך הם משווקים את המוצר או השירות המתחרה, באיזו שפה שיווקית או עיצובית הם עושים זאת, שימו את עצמכם ב"כובע" של לקוח פוטנציאלי ורשמו לכם מה עובד בעיניכם ומה לא.

זה לא אומר שלא חשוב שיהיו לכם ביטחון עצמי שופע ואמונה ביכולות שלכם; אלו מצרכים טובים וחיוביים – רק שממש לא יוריד מערככם לבחון מה מתחרים או שותפים עתידיים מציעים. להיפך, כך תוכלו בהמשך לחדד בצורה מיטבית את המסרים השיווקיים שלכם.

לימוד עצמי של הסביבה העסקית רק יעזור לכם להביט בעין נקייה על העסק שלכם ולהבין מהן החוזקות שלו ובמה הוא מייחד אתכם בשוק שאליו אתם נכנסים.


מחשבה רביעית: אל תוותרו, כי כל ההתחלות קשות (עוד קלישאה נכונה).


אחרי שכבר חשבתם על הכול, ואולי גם יצאתם לדרך, עם הרבה חלומות והתלהבות – סביר שמתישהו תגיע הנפילה. אל תיבהלו: זו נפילה מנטאלית שלרוב אין לה קשר לסיכויי ההצלחה האמיתיים של העסק שלכם. לא פשוט להיות עצמאי, זה מזרים הרבה אדרנלין בעורקים אבל גם מביא איתו אי-ודאות שלא תמיד קל להתמודד מולה. בשלב מסוים, בהתחלה או אפילו לפני ההתחלה – קורה שמקבלים רגליים קרות, ונבהלים מעצם המעשה או השינוי.

כל שינוי קשה לניהול, וכל ההתחלות קשות ומלחיצות; השאלה איך עוברים את זה ומתחילים לשחות גם כשהמים קרים (או כשאנחנו מפחדים מהקור שלהם ונתקעים על המקפצה). אף אחד לא אומר שקל להקים ולנהל עסק: זה דורש מחויבות, השקעה, עקשנות וסבלנות, ויחד איתן, את היכולת המנטאלית להתנהל נכון, לקחת אוויר כשצריך, לא להיבהל מ"נפילות" ולהבין שיש ויהיו משברים בדרך, אבל זו הדרך שבחרנו בה – וצריך ללמוד לצלוח אותם.

כל זה יהיה קל יותר לניהול אם תבנו עסק שהוא "ממש אתם", עסק שמחובר אליכם, שמשקף אתכם ואת היכולות שלכם בצורה הטובה ביותר, ובעיקר כזה שאתם מאמינים בו. נסו לזהות את "הפרפרים בבטן" שאתם מרגישים: סביר מאוד שהם תוצר של התרגשות חיובית, שפשוט מיתרגמת אצלכם כרגע לחשש מהלא נודע. במקרה כזה, אל תוותרו לעצמכם. לכו עם האתגר ועם החלום. חפשו את המסגרת התומכת הנכונה לכם, קבלו עזרה בנושאים כמו שיווק, תוכן או כל נושא אחר שאתם זקוקים בו לתמיכה.

תקשיבו לאחרים – זה חשוב – אבל עד לנקודה שבה הם מנסים לרפות את ידיכם. אל תתנו לאף אחד, ובעיקר לא לעצמכם, לוותר על ההתנסות הזאת.


כמה אנשים אתם מכירים שקמים בבוקר ובאמת מגיעים לעבודה בשמחה ובהתלהבות? אז הנה, זאת התשובה שלכם.

22 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page